Skip to main content

Nuchter achter het stuur

Snelrijbewijskeuren doet bloed- en urineafname bij klanten die gepakt zijn door de politie met middelengebruik. We prikken dan bloed en het laboratorium kijkt of het middel ook daadwerkelijk over een lange periode is gestopt.
Je kunt bijvoorbeeld nog steeds verhoogde waardes meten van het CDT-eiwit 4-6 weken nadat iemand flink alcohol heeft gedronken (binge drinken).

Stoffen in het bloed tijdens het rijden

Drugs brengen verschillende risico’s met zich mee. Verdovende middelen zoals wiet en hasj kunnen je concentratie verminderen en je reacties vertragen. Stimulerende middelen, zoals XTC, cocaïne en speed, kunnen ervoor zorgen dat je jezelf overschat en meer risico’s neemt. Bewustzijnsveranderende middelen zoals XTC en paddo’s veranderen je waarneming, waardoor je dingen anders ervaart dan ze werkelijk zijn. Lachgas veroorzaakt een korte, intense roes en vervormt wat je ziet en hoort. Bij het combineren van verschillende drugs is de kans op ongelukken 20 tot 200 keer groter.

Vervolg onderzoek bij CBR

Meestal stuurt de politie ook een bericht naar het CBR. Het CBR is ervoor om te beoordelen of je weer veilig de weg op kunt. Het CBR kan bijvoorbeeld besluiten dat je een onderzoek moet doen. Dit bestaat uit een psychiatrisch onderzoek, lichamelijk onderzoek en urine- of bloedonderzoek. Snelrijbewijskeuren doet de afname op een keuringslocatie (urine- en bloedafname) en doet de buizen in de enveloppe die is meegegeven door het laboratorium. De uitslag hiervan zal vervolgens gebruikt worden in het gesprek bij de psychiater.